top of page

Eneco gaat verkopen!

De energiemarkt in Nederland is in ontwikkeling, steeds meer mensen stappen over op duurzame energie. Dat zorgt ervoor dat energiebedrijven als Eneco zich moeten aan aanpassen aan de toekomst. Niet alleen in organisatievorm maar ook in huisvesting. Harold Koekkoek, locatie directeur van Eneco vertelt wat dat betekend voor het pand aan de Keulsekade en de gronden er om heen.

Het terrein van Eneco beslaat een groot deel van het Werkspoorkwartier, maar ook een groot deel op Lage Weide. Er stonden vroeger 3 centrales die op aardgas gestookt werden. Deze zijn niet meer nodig en de laatste zal in 2022 stoppen met werken. De locatie van Eneco in Lage Weide gaat zich nu richten op duurzame energie, het blijft in beheer van Eneco. De locatie in het Werkspoorkwartier is niet meer nodig. Alleen een stuk langs de kade is op de lange termijn nodig. Hier ligt een knooppunt van stadsverwarmingpijpen dat niet verplaatst kan worden, de rest wordt afgestoten.

Het oostelijke gedeelte van het Eneco terrein (op de foto onderaan) wordt als eerste, binnen nu en twee jaar, afgestoten. Het gaat om zo'n 1800m2. Afstoten betekent op dit moment nog dat Eneco er zelf geen gebruik van gaat maken. Of het verkocht, verhuurd, verpacht of herontwikkeld gaat worden, alles ligt nog open. In de drie jaar erna wordt de rest van het terrein afgestoten tot aan het knooppunt van leidingen dat zal blijven bestaan. Eneco is nu hard bezig om te onderzoeken wat de kosten en mogelijkheden zijn om alle leidingen die nu nog onder de grond lopen te verwijderen ofwel verplaatsen. De resultaten van dit onderzoek zijn volgende maand bekend en dan kan gestart worden met de uitgifte van de grond.

Of de gebouwen blijven staan is aan de huurder/koper/ontwikkelaar. In ieder geval gaat Eneco op zoek naar een lokale partij met een duurzaam karakter en duurzame plannen voor het terrein. De tunnel die van Lage Weide naar het Werkspoorkwartier gaat zal blijven liggen.

Eneco organiseert de komende tijd open dagen (helaas al vol) zodat mensen de centrale een keer van binnen kunnen bekijken.

Fotograaf: Aad van Vliet, CC by NC 2.0

bottom of page