top of page

Werkspoorfabriek

Bob Scherrenberg is sinds 2014 een vertrouwd gezicht in het Werkspoorkwartier. Hij is een actieve vastgoedontwikkelaar die op de Tractieweg 42 een metamorfose heeft gegeven aan de Werkspoorkathedraal. Nu staat hij aan het begin van weer een nieuwe metamorfose, die van het pand aan de Tractieweg 50. Voor deze metamorfose werkt hij samen met Zecc architecten die ook huurder zijn van een van de studio's in de Werkspoorkathedraal. Samen ontwikkelden zij een concept waarin de maakindustrie centraal komt te staan: de Werkspoorfabriek.

Nog dit jaar moet de grote verbouwing van start gaan. De bouwvergunning is deze week aangevraagd. De helft van het gebouw zal gevuld worden door Brouwerij De Leckere. Zij zitten nu in de Meern, maar staan te popelen om een nieuwe plek te betrekken waar naast een brouwerij in Tractieweg 50, ook een biertje gedronken kan worden bij het Leckere Werkspoorcafe aan de haven van Tractieweg 41.

De begane grond van hal van Tractieweg 50 wordt gevuld door bedrijven die werken met grote machines. Welke ondernemers dat precies zijn, is nog niet duidelijk. Er zijn nu gesprekken met houtbewerkers, koffiebranders, expositiebouwers, etc. Het plan is om de verdere invulling van het gebouw organisch te laten ontstaan.

In een gedeelte van de 175 meter lange hal wordt een insteekvloer (verdieping) gebouwd die moet voorzien in kantoorwerkplekken. Op deze manier worden er vierkante meters toegevoegd die nodig zijn om het gebouw rendabel te maken, zonder dat de bijzondere proporties van het gebouw verloren gaan. De verdieping is bereikbaar door de centrale hal met aan weerszijde trappen. Bovendien komt er een trap naar het te realiseren dakterras.

De buitenruimte van de Werkspoorfabriek zal gaan lijken op de buitenruimte van de Werkspoorkkathedraal om de verbinding tussen de twee panden te versterken. De strook tussen de hal en Prins Schoonmaakdiensten zal gebruikt worden als laad- en losplek voor De Leckere, hier komen ook parkeerplekken. De bijgebouwen aan de gevel van Tractieweg 50 zijn van andere eigenaren en gebruikers en zullen zover bekend ongewijzigd blijven.

Hoe Tractieweg 50 in de toekomst zal heten staat nog niet vast. Voor nu wordt de werktitel Werkspoor Fabriek gebruikt, maar andere goede namen zijn welkom!

Fotografie: Aad van Vliet, CC by NC

bottom of page