top of page

Tractieweg 50 (Werkspoorfabriek)

Bob Scherrenberg staat in het Werkspoorkwartier vooral bekend als de eigenaar van de Werkspoorkathedraal. Twee en een half jaar geleden begon hij met het maken van plannen voor het pand aan de Tractieweg 41.. Inmiddels is hij alweer anderhalf jaar op deze plek aan het verbouwen en zijn er studio’s voor creatieve ondernemers gerealiseerd.

Toen Bob Scherrenberg begin 2015 zijn plannen voor de Werkspoorkathedraal besprak met wethouder Paulus Jansen vertelde die dat de plannen voor het pand naast de Werkspoorkathedraal, Tractieweg 50, zojuist waren spaak gelopen. Tractieweg 50 heeft eenzelfde sfeer als de WSK alleen heeft dit pand geen monumentenstatus. Dat neemt niet weg dat het geen bijzonder gebouw is. Het is 175 meter lang en 25 meter breed. Die lengte moet het pand ook in de nieuwe plannen blijven houden. Op dit moment is het pand echter in een slechte staat: de ramen zijn ingegooid, er is koper gejat en het dak lekt hier en daar. Maar door de vergane glorie is de potentie van het pand nog steeds zichtbaar.

Bob Scherrenberg is dan ook van plan om werkplekken te creëren die een bepaalde intimiteit hebben zonder dat het karakter van het gebouw verloren gaat. Dit zou kunnen worden gedaan met een soort grid waarbinnen huurders hun eigen wereld kunnen vormgeven. De huurders moeten komen uit de maakindustrie met bijvoorbeeld op de begane grond ruimte voor hout en staalbewerkers, en op de eerste verdieping studio’s en kantoren. De huurders moeten een mix vormen van diverse partijen die samen een community gaan vormen. Ook komt er ruimte voor startende bedrijfjes en zullen de huurprijzen daarop afgestemd worden.

Nog dit jaar zal Bob het pand officieel overkopen van de gemeente met de afspraak dat hij in 2017 gaat beginnen met de verbouwing. Hij start met het glas, schilderwerk en dak en vloer “Dit type gebouw is schaars in Utrecht, daarom zal ik met zorg omgaan met de schil van het pand en de buitenkant zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat herstellen.” De werktitel van Tractieweg 50 is vooralsnog de Werskpoorfabriek, of dat de definitieve naam van het het pand wordt weet Bob nog niet.

En hoe staat het nu met de Werkspoorkathedraal? “We zitten nu op 70% van de uitvoering van alle plannen. De planning is om eind volgend jaar helemaal klaar te zijn. Daar hoort ook de haven, horeca, het Transformatorhuis en de HKU kantoren bij”. De programmering draait al volop met bijzondere en uiteenlopende evenementen en producties van foodtruckfestivals tot vlooienmarkten en de Holland Opera.

Als reactie merkt een van de aanwezige op dat met de komst van steeds meer publieksevenementen de bereikbaarheid onder druk komt te staan. Dit erkent Bob en hij bespreekt het dan ook met gemeente en provincie. Hij geeft ook aan dat het pand meerdere toegangswegen heeft. Mensen die bekend zijn in Utrecht zullen via de Cartesiusweg komen, maar andere bezoekers worden via de Zuilense ring naar het haventje gestuurd.

Voorzitter van de Bedrijvenkring Cartesiusweg Wim Pot, merkt op dat het de wens van velen is dat er meer reuring komt op het bedrijventerrein en dat dit gepaard zal gaan met een hogere verkeersdruk. Om ervoor te zorgen dat er geen, of zo min mogelijk overlast ontstaat wordt er samengewerkt met de gemeente maar kunnen er ook onderling oplossingen aangedragen worden.

Fotografie door Aad van Vliet

bottom of page