top of page

De Nijverheid en Vrijhaven Utrecht


Daan Bramer en Jonathan Straatman heten ons welkom in De Nijverheid. Een atelier, werkplaats en expositieruimte die plek biedt aan 25 kunstenaars en creatieven. De Nijverheid is wel al geopend maar nog niet af. Er zijn plannen om op de kade een kunsttoren te bouwen met een multifunctionele ruimte onderin met daarboven ateliers. Op de kade liggen een aantal voormalig peesboten van het zandpad. Ook deze zijn omgebouwd tot ateliers en expositieruimtes, op eentje na. Dit wordt een klein museum om de herkomst van de boten te eren. De andere boten zullen iedere maand door een andere jonge opkomende kunstenaar in gebruik genomen worden.

Dit wisten de meeste aanwezigen al, maar dan komt Daan met een echt nieuwtje: Ook de panden naast De Nijverheid krijgen een creatieve bestemming. Samen met SWK030 en Sophies Kunstprojecten wordt het hele terrein omgedoopt tot Vrijhaven Utrecht. Een complex met ruim 8000m2 ruimte voor in totaal meer dan 100 huurders. Er komen ateliers in verschillende prijsklassen, ruimte voor kleinschalige evenementen, muziek, theater en workshops. Meer informatie over Vrijhaven Utrecht is te vinden op de nieuw gelanceerde website.

Fotograaf bovenste foto: Aad van Vliet, CC by NC

Fotograaf onderste foto: De Nijverheid

bottom of page