top of page

De Nijverheid

Er is een nieuw kunsternaarscollectief neergestreken in het Werkspoorkwartier: De Nijverheid. Jonathan Straatman en Daan Bramer, initiatiefnemers, komen zich voorstellen:

Fotograaf: Aad van Vliet CC by NC SA 2.0

"De Nijverheid is een vrijhaven voor kunstenaars èn mensen die van kunst willen genieten. Het pand zit op een prachtige plek aan het water. Nu is de plek nog een beetje verstopt achter de Shurgard, maar wij willen de entree van het Werkspoorkwartier meer swung geven. Dit willen we doen met podiumoptredens, binnen en buiten exposities en een terras aan het water met horeca."

"De Nijverheid bestaat uit verschillende onderdelen: in het oude kantoor zitten vooral stille ateliers voor bijvoorbeeld kunstschilders. In de loods daarachter zijn we ateliers en werkplaatsen aan het bouwen. We gebruiken hiervoor afgedankte staalconstructies van onze buurman. Circulair bouwen vinden wij vanzelfsprekend, we hebben dan ook veel samengewerkt met Het Hof van Cartesius die ons heeft geholpen met spullen en adviezen. Iedereen die vanaf het eerste uur betrokken is bij De Nijverheid helpt mee met het bouwen van de ateliers. We leveren de ateliers aan onze huurders op met wanden, tussenschotten en een balustrade. De gevel mogen de huurders zelf afmaken maar moeten zo veel mogelijk een doorzichtig karakter hebben. De wanden die we van Het Hof hebben gekregen en die over zijn geven we weer door naar de ondernemers van 16x. Op en top een voorbeeld van circulair bouwen en samen delen dus."

"Er zijn nog tien ateliers vrij waar we kunstenaars voor zoeken, bijvoorbeeld in de prostitutieboten die we op de kade hebben gezet. Met iedereen houden we een kennismakingsgesprek omdat we ervoor willen zorgen dat de verschillende kunstenaars een aanvulling vormen op elkaar en De Nijverheid als geheel. Er komen ook een paar flexplekken maar het wordt geen laptopplek. Wij zijn er voor kunstenaars die als hoofdproffesie kunst maken."

"Daarnaast willen we een plek worden waar meer gebeurd dan alleen kunstenaars die in hun atelier werken. Aan de kade willen we exposities inrichten. Er komt een kunstbouwwerk dat verschillende functies in zich heeft, het zit eigenlijk tussen een kunstwerk en een gebouw in. Op de kade willen we ook een kleinschalige horeca inrichten. Deze is in eerste instantie bedoeld voor de kunstenaars, maar mensen die benieuwd zijn naar de kunstenaars kunnen hier ook wat komen drinken."

bottom of page