Nieuwe schoorsteen!

April 6, 2017

Toen Werkspoor nog een florerende maatschappij was met 2.000 medewerkers is het zogenaamde Ontspanningsgebouw gebouwd. In dit pand vonden feestjes plaats, konden werknemers elkaar in de vrije tijd ontmoeten en vonden vele hobbyverenigingen hun thuis. 

Op het gebouw, ontworpen door de bekende architect Duintjer, stond een hele markante schoorsteen om de rook van de verwarming af te voeren. Het gebouw is in 2013 een gemeentelijk monument geworden. Helaas is de schoorsteen in 2011 afgebroken. De schoorsteen was in zo'n slechte staat dat het een gevaar voor de omgeving vormde.

 

In 2015 is Usine, de Utrechtse Stichting voor Industrieel Erfgoed, een crowdfundings actie begonnen om de schoorsteen opnieuw te laten opbouwen. Om de schoorsteen te laten bouwen is 39.000 euro nodig. Hiervan wordt 30.0000 waarschijnlijk toegezegd door gemeente Utrecht. Van de ontbrekende 9.000 euro is al 6.000 euro opgehaald. De rest hoopt Usine nog binnen te krijgen. Meer informatie over deze actie is de vinden op de website van Usine

 Fotografie: Aad van Vliet, CC by NC

 

 

 

Tags: Vriendinnen van Cartesius

Please reload

 

Op de hoogte blijven van de Vriendinnen? Volg ons via twitter en facebook

Op de hoogte blijven van het gebied? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle teksten op deze website zijn geschreven door de Vriendinnen van Cartesius

Achtergrondfoto: Aorta, Architectuurcentrum Utrecht