top of page

Werkspoor Kwartaal #3

Op de warmste 13 september ooit kwamen er weer ruim 40 ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners bijeen om de laatste stand van zaken te horen over de ontwikkelingen in het Werkspoor Kwartier. De bijeenkomst vond voor de tweede keer plaats in de Werkspoorkathedraal. Het mooie van deze bijeenkomst was dat er tijdens de avond nog een aantal aanvullingen op het programma kwamen vanuit de zaal. Op de agenda stonden de aanpassingen bij Stadswerken aan de Tractieweg, de realisatie van het beeldmerk bij de entrees en de mogelijkheden om aan te sluiten bij Postcodestroom. Aanvullend kwamen nog de relatie tussen Werkspoorkwartier en Cartesiusdriehoek ter sprake, de sneakpreview van 't Hof van Cartesius en de presentatie van het boek "Unmaking the Netherlands".

Deze aanvullingen zijn precies wat de bedoeling is van het Werkspoor Kwartaal: een moment voor iedereen die geïnteresseerd is en op de hoogte gehouden wil worden, maar ook voor iedereen die de rest op de hoogte wil brengen van eigen ontwikkelingen of medestanders zoekt voor nieuwe plannen. De volgende Werkspoor Kwartaal vindt begin januari 2017 plaats en we hopen dan nog meer input vanuit de aanwezigen te krijgen. Heb je dus een item dat op de agenda moet, een plan, een idee, een mededeling, laat het weten via de Vriendinnen van Cartesius.

Fotografie: Aad van Vliet, CC by NC

Cartesiusdriehoek vs Werkspoorkwartier?

Paul den Brabander, eigenaar van DB's aan de Cartesiusweg vroeg zich af hoe de verschillende gebieden van Cartesius zich met elkaar verhouden. In de Cartesiusdriehoek gaat de nadruk namelijk vooral op wonen liggen terwijl het Werkspoorkwartier echt een bedrijventerrein blijft. Paul vroeg zich af of de ondernemers van de Cartesiusdriehoek nog wel goed passen bij de Bedrijvenkring en in hoeverre bijeenkomsten als het Werkspoor Kwartaal ook voor hem interessant is.

Wim Pot, voorzitter van de Bedrijvenkring Cartesiusweg, gaf aan dat het bestuur van de BKC onderling in discussie is over alle ontwikkelingen en plannen van het gebied in de toekomst. Tijdens de volgende ledenvergadering op maandag 21 november staat dit onderwerp ook op de agenda. Neemt niet weg dat de ondernemers uit het Demkaterrein, Cartesiusdriehoek en het Werkspoorkwartier nog altijd met elkaar verbonden zijn en blijven en het van belang is om te weten wat er in het hele gebied speelt. In het Werkspoor Kwartaal, de naam zegt het al, is de focus met name op het Werkspoorkwartier gericht, maar de nieuwe ontwikkelingen in de Cartesiusdriehoek komen ook hier aan de orde.

Erik Uitdenboogaard en Paul den Brabander, Werkspoorkwartaal, fotograaf Aad van Vliet

’t Hof van Cartesius

Tijdens de "duurzame week" organiseert 't Hof van Cartesius een sneak preview van wat 't Hof gaat zijn: de toekomstige circulaire proeftuin van Utrecht. Er is een uitgebreid programma met film, experimenten en rondleidingen. Kom je ook langs in de Vlampijpzone op 8 oktober tussen 14 en 17 uur?

Sneak preview 't Hof van Cartesius, Werkspoorkwartaal

Unmaking the Netherlands:

Sinds 2012 loopt Expodium, een stedelijke doetank, rond in Cartesius en met name het Werkspoorkwartier. Ze organiseren onder andere de maandelijkse nightwalks door het gebied. Samen met bewoners, beleidsmakers, kunstenaars en architecten hebben ze ontwikkelingen van het Werkspoorkwartier beschreven en gebundeld in het boek "Unmaking the Netherlands". Het boek is begin september gepresenteerd. Wil je het boek ook lezen? Dan kan je het bij Expodium bestellen. Vorige week is er een boek uitgekomen dat gaat over het Werkspoorkwartier. Het beschrijft hoe je de ontwikkeling van een gebied in gang zet. Het boek is te bestellen via Expodium.

Unmaking the Netherlands, Werkspoorkwartaal, fotograaf Aad van Vliet

Werkspoorkathedraal

Dat we weer in de Werkspoorkathedraal zaten was een goede gelegenheid om het bredere team van de Werkspoorkathedraal een keer voor te stellen. Want Bob Scherrenberg runt deze panden natuurlijk niet alleen: Gabrielle, Barbara, Hanneke en Yourie werken samen aan de verbouwingen, transformatie, promotie en de producties van de Werkspoorkathedraal en de Werkspoorfabriek.

De bouwfase voor de Werkspoorkathedraal wordt nu langzaam afgerond en er vinden steeds meer evenementen plaats. Gabrielle gaf aan dat naast commerciële evenementen kunst, cultuur en de buurt ook altijd een plek moeten behouden in het programma. De horeca laat helaas nog altijd op zich wachten, dit soort trajecten hebben toch altijd meer tijd nodig dan je denkt, maar volgend voorjaar kan er hopelijk toch echt een biertje gedronken worden.

Gabrielle Muris, Werkspoorkathedraal. Fotograaf: Aad van Vliet

Fotografie: Aad van Vliet, CC by NC

bottom of page